Вести

Представници румунског парламента први пут у Уздину

Делегација румунских сенатора, предвођени представницима Националног савета Румунске националне мањине у Србији, посетили су данас Јужни Банат са циљем да се упознају са активностима Румуна са ових простора, али и са проблемима са којима се сусрећу. Они су посетили румунске институције са територије Града Панчева и Вршца као и општине Алибунар и Ковачица.

 

У саставу делегације били су Виорел Ричард Бадеа, председник Комисије за културу и члан Савета Европе комитета за једнакост и недискриминацију, Клаудиу Ричард Терзиу, председник комисије за Румуне ван граница и Моника Кристина Анисие, председника комисије за образовање, омладину и спорт у Румунији.

 

Делегација из Румуније посетила је и општину Ковачица и састала се са председником општине Ковачица, Јарославом Хрубиком, Стелианом Баланом замеником председника СО Ковачица и председником Савета румунске националне мањине, Даниелом Магдуом.

 

На састанку који је одржан у општини Ковачица, разговарало се о развојним пројектима који би утицали на побољшање живота румунске националне заједнице која живи на територији општине Ковачица.

 

Делегација Румуније наставила је обилазак општине Ковачица у Уздину и посетила Румунску православну цркву и Дом културе Доина. овом приликом сазнали су бројне појединсти о култури и верском идентитету Румуна који живе у Уздину и на територији општине Ковачица. Дом културе Доина награђен је дипломом за заслуге у области очувања културе и народне баштине.