Вести

Покрајинска Влада подржала европске пројекте општине Ковачица са Румунијом

Покрајински секретаријат за финансије доделио је општини Ковачица бесповратна средства на име два пројекта! Општина Ковачица је конкурисала према Покрајинском секретаријату за финансије на Јавни конкурс за доделу средстава за учешће у суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније. По овом позиву општини Ковачица су додељена бесповратна средстава на име два пројекта. Средства су додељена за потребе учешћа у суфинансирању активности из пројекта Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице, а по програму ИПА програм прекограничне сарадње – РУМУНИЈА, у износу од преко 2.100.000 динара. У оквиру овог пројекта реновираће се диспанзер у Берлишту, набавити медицинска опрема за Берлиште и медицинска опрема и намештај за Дом здравља Ковачица.

Циљ је побољшање медицинских услова путем иновативних, високо квалитетних услуга које ће бити сталне и увек расположиве грађанима. Такође су по истом јавном конкусу општини Ковачица додељена и бесповратна средства за пројекат Банатски зелени коридор – повезивање људи са природом и културом, а по програму ИПА програм прекограничне сарадње РУМУНИЈА- СРБИЈА, у износу од око 2.2 милиона динара.

Пројекат прекограничне сарадње Зелени Коридор Баната (Банат Грееенwаy) за задатак има коришћење туристичких ресурса и њихову конверзију у туристичке произовде. Председник Покрајинске владе, господин Игор Мировић ће уручити уговоре о додели средстава 16. новембра 2021. године у 11.00 часова у холу Покрајинске владе. Укупна вредност пројекта је близу 420 хиљада евра, од тога Европска унија је преко Интеррег програма одобрила преко 120 хиљада евра за општину Ковачицу. Чак 85% од наведене суме финансира ЕУ.

 

Извор: Ковачица инфо