Вести

Бранислав Недимовић посетио општину Ковачица

Члан председништва Српске напредне странке, Бранислав Недимовић, данас је посетио општину Ковачица, односно пољопривредно газдинство Јана Павела из Падине, затим пољопривредно газдинство Ђуричков у Дебељачи и Земљорадничку задругу Плугарул у Уздину. Јан Павела бави се ратарством, обрађује 70 ланаца земље, а претежно сеју кукуруз, пшеницу ,сунцокрет и детелину за сопствене потребе у сточарству. Гаје овце, свиње и краве. Хране око 40 оваца и 15 свиња. У пољопривредног газдинству Ђуричков обрађују 400 ха, и то 100 ха кукуруза, 50 ха јечам, 50 ха соје и на 200 ха узгајају поврће. Плугарул је једна од највећих задруга у нашој општини и броји преко 110 земљорадника.

Овом приликом Недимовић је рекао: Мени је јако важно да се сретнем са људима из сваког села, а до сада сам обишао 200 села. Од свега је најважније да идемо као мисионари од куће до куће, разговарамо са пољопривредницима и објаснимо људима на шта све имају право. Данас сам срео човека који није конкурисао за државну земљу и на моје питање зашто је то тако, човек је само слегао раменима.Мој посао је да људе упутимо, јер није свако дужан да зна све. Општина Ковачица је спрам своје величине један од највећих корисника државних субвенција. 2900 захтева предато је у овој години и негде око 3 милиона евра биће исплаћено пољопривредницима из Ковачице.

Повереник Општинског одбора Српске напредне странке Ковачица Милан Гарашевић овом приликом истакао је следеће: Данас смо посетили Падину, Дебељачу и Уздин, ратаре, повртаре и Земљорадничку задругу Плугарул са преко стотину задругара. Успели смо да разговарамо са 70 пољопривредника у сва три места, чули смо примедбе, критике и сугестије. Сви разговори били су конструктивни. Ковачица је пољопривредна општина и то на високом нивоу о чему сведочи и број захтева који пристиже у Министарство пољопривреде. Када су фармери у питању причали смо о уматичавању стада и позитивним мерама које се тичу неуматичених стада. Оно чиме можемо да се похвалимо, поред конкурса у области пољоприеде којим дотирамо удружења ловаца, риболоваца, за подстицај пољопривреде, Одељење за пољопривреду општине Ковачица спроводи и комасацију у вредности од 130 милиона динара у КО Дебељача, и она има велики удео у нашем укупном буџету и то око 4%. Комасација се ради први пут после 40 година.