Вести

МИРОВИЋ: ПОКАЗАЋЕМО КАКО СЕ ТРОШИО НОВАЦ ГРАЂАНА ВОЈВОДИНЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас пред почетак седнице Скупштине Војводине, на којој ће се расправљати о завршном рачуну буџета АПВ за прошлу годину, да ће покрајински посланици исказати јасан став према томе како се до сада трошио новац грађана у Војводини.
"Имајући у виду анализу рада претходне Покрајинске владе, пропусте, скандале, афере, али и одређена поступања која су довела до тога да у Покрајини имамо веома лошу ситуацију у области здравства, делом у организацији покрајинске управе, као и поступања Управе за капитална улагања, као значајног носиоца активности у укупном буџету, очекујем да ће посланици јасно показати да је такав начин рада недопустив", рекао је Игор Мировић.

Мировић је истакао да је, према досадашњој анализи рада претходне Покрајинске владе, уочен организовани систем трошења новца који је власништво грађана на оне "приоритете", који заправо нису по свему приоритети.

Таквих примера, осим у здравству, има у фонду за нове технологије, Управи за капитална улагања и другим областима, наводи се у саопштењу.

"С друге стране претходна Покрајинска влада је лажно информисала грађане о појединим великим инвестицијама, што смо показали на примеру Каменице 2, једним од највећих скандала у новијој политичкој историји, поготову на једном тако осетљивом месту, где се лече болесници од најтежих болести", рекао је Мировић и подсетио да је претходна власт објавила да је Каменица 2 пуштена у рад 21. априла, међутим, за то отварање су из регионалних болница пренесени апарати, који су 25. априла враћени у болнице из којих су узети.

Покрајински премијер је додао да ће нова Покрајинска влада паралелно радити на утврђивању свих негативних тачака које су обележиле рад претходне Покрајинске владе и примењивати нови програм у областима у којима је то најхитније, као што је здравство.

"До краја године више од 300 милиона динара биће уложено у набавку неопходне опреме за регионалне болнице, клинике и институте Клиничког центра Војводине, јер је ту стање најгоре" , најавио је Мировић.

Симболи Војводине дефинисани Статутом

Говорећи о формализовању иницијативе Покрајинске владе за утврђивањем традиционалних симбола АП Војводине, Мировић је подсетио да су ти симболи прописани Статутом АП Војводине, те да је велика већина странака у изради Статута већ дала подршку изгледу и употреби традиционалних симбола.
"Из калкулантских и политикантских разлога та одлука није усвојена у претходном сазиву покрајинске Скупштине, иако је била на дневном реду једне од седница. Покренули смо иницијативу да се та одлука сада усвоји, и очекујемо да ће већ у наредних месец-два заседати Одбор за уставно-правни положај АП Војводине, који у својој надлежности има и питање предлагања симбола", рекао је Мировић, додавши да очекује да ће без посебних проблема на наредној седници Скупштине, крајем септембра та одлука бити донета.

"Та одлука је плод наше жеље да у сваком сегменту поштујемо законе и Статут, али и оне посланике који су, предлажући одлуку, исказали поштовање према традицији АП Војводине", рекао је Мировић.a